BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA – ZAWÓD KUCHARZ.
Kucharz jest jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy. Gotowanie jest dzisiaj sztuką, a kucharz to artystyczny zawód przyszłości. Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych społeczeństwa powodują, że zawód kucharza staje się zawodem modnym i poszukiwanym.
Kucharz uczy się przyrządzać potrawy, ciasta, desery, napoje według norm i receptur kulinarnych w stołówce szkolnej, w której odbywają się zajęcia praktyczne. Kuchnia wyposażona jest w nowoczesne urządzenia do ich przygotowania, a uczniowie uczą się ich obsługi.
Uczeń w trakcie nauki zdobywa wiedzę i umiejętności z zakresu:
• sporządzania potraw i napojów,
• profesjonalnego dekorowania potraw,
• przestrzegania zasad racjonalnego żywienia,
• planowania zakupów,
• planowania i sporządzania karty menu,
• obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów.
Po skończonej nauce w zawodzie kucharz uczniowie zdają egzamin z kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Absolwent BS I Stopnia w zawodzie kucharz znajdzie pracę w zakładach typu otwartego (restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne), zakładach typu zamkniętego (stołówki, szpitale, SPA), punktach małej gastronomii, gospodarstwach agroturystycznych, firmach cateringowych. Może również prowadzić własną działalność usługową.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i wykształcenie średnie.




