Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy
Kucharz 512001
Kwalifikacja: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Kształcenie prowadzone jest w formie zaocznej.
Warunkiem koniecznym do rozpoczęcia nauki – ukończenie 18 lat, brak przeciwwskazań zdrowotnych do nauki w w/w zawodzie.
Nauka na kursie jest bezpłatna.
Jeśli Twoją pasja jest gotowanie, to zawód dla Ciebie! Podczas nauki zdobędziesz obszerną wiedzę oraz profesjonalną praktykę w dziedzinie gastronomii. Słuchacze tego kierunku nabywają umiejętności przyrządzania różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek i deserów. Poznają zasady żywienia, technologii gastronomicznej oraz obowiązujących przepisów i wymogów sanitarnych. Nabywają umiejętności sporządzania potraw i napojów, a także ich odpowiedniej ekspozycji i ekspedycji.
Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni, kieruje zespołem osób pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.






